- Konya Diyanet-Sen - https://www.konyadiyanetsen.org.tr -

Diyanet-Sen’in Teklifi Mecliste Müftüler de Nikah Kıyabilecek

 

IMG_1972 [1]

Diyanet-Sen’in Teklifi Mecliste Müftüler de Nikah Kıyabilecek

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Tasarıyla, il ve ilçe müftüleri de evlendirme memurları arasına ekleniyor.

Diyanet-Sen’in 2007 yılından beri toplu görüşme ve toplu sözleşme masasına taşıdığı toplumsal içerikli taleplerinden birisi olan “Müftülere de resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi “ teklifi dün TBMM Genel Kuruluna “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısıyla sunuldu.

Diyanet ve vakıf çalışanlarının sorunlarının yanında toplumsal problemlere çözüm üretmeyi de önceleyen Diyanet-Sen, yıllarca, hastanelere din psikoloğu kadrolarının verilmesinden, orduya din subayı verilmesine ve müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesine kadar bir çok soruna çözüm odaklı öneriler getirmeyi de sendikal bir görev olarak görmüştür.

Yıllardır nikahın tek olduğunu ve bununda resmi nikah olduğunu savunan Diyanet-Sen vatandaşlara nişan ve düğün törenlerine resmi nikah-dini nikah ikilemi yaşatmamak için, isteyen vatandaşların nikah töreninde müftülere verilecek yetki ile resmi nikahın yanında duada okunarak bu görevin yerine getirilebileceğini savunmuştu.

Vatandaşların nişan ve düğün törenlerinde davet üzerine görevi gereği dualar okuyan pek çok din görevlisini sanık durumuna düşürerek mağdur eden yanlış anlaşılmaların önüne geçilmesi amacıyla müftülere de resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi için gerekli düzenlemeler yapılması gerektiğini dile getiren Diyanet-Sen özellikle kadın haklarını ve onurunu korumak için önce resmi nikah kıyılması gerektiğini her zaman savunmuştur. Müftülere verilecek resmi nikah kıyma yetkisi ile bu ikilem ortadan kalkarak resmi nikaha eklenecek dua ile nikah tamamlanacak.

Resmi nikah olmadan dini nikah kıyılmamalıdır. Ancak yıllardır var olan bu yasağa rağmen halkımız din görevlisini söz, nişan ve düğüne çağırıp dini nikah kıymasını istemektedir. Bir nevi teamül haline gelmiş olan bu uygulama yasalarla çeliştiği için en çok din görevlilerini mağdur etmektedir. Halkın dini hassasiyetlerinden kaynaklanan ve uzun yıllardır teamül haline gelmiş olan bu uygulamalar müftülere verilecek resmi nikah kıyma yetkisi ile çözümlenecektir.

TMK 134. maddesinin 2. fıkrasına “belediye bulunan yerlerde belediye başkanı” ifadesinden sonra “müftü” kelimesi eklenmesi kanuni düzenleme için yeterlidir.

Böylece hem vatandaşlarımız manen rahatlayacak hem de din görevlilerimiz TCK m.230 kapsamında suçlu duruma düşmeyeceklerdir.

Diyanet-Sen olarak gecikmeli de olsa atılan bu adımları olumlu karşılıyor, bir an önce yasal düzenlemelerin tamamlanarak hayata geçilmesini temenni ediyoruz.